Over mijn jackfruitliefde. En omdat gyros lekker is, verdorie.

Jackfruit. Ken je dat? Eerlijk? Ik niet. Ik had geen enkel idee hoe het er uitzag, tot ik in het zonovergoten Hoi An door de wirwar van kraampjes op de versmarkt kuierde, ontzettend van m’n sokken geblazen door de hoeveelheid aan vers fruit en groenten ze er verkochten. Hoe ontzettend oneerlijk, dacht ik, dat bij ons iedereen het moet stellen met tomaten en komkommers. Als foodie is het Oostelijk halfrond echt een hemel-op-aarde, zo erg, dat ik op een dag sowieso emigreer. Omdat ik elke dag ‘pink dragonfruit’ wil schillen en er sterretjes uitprikken voor m’n banana-smoothiebowl. Voor m’n strandhut, met m’n waanzinnig coole bikini -gesponserd door een ecologisch hip swimwearmerk- bruingebakken, met goudgebronsde kids naast me. Zie je ’t al voor je? Ik anders helemaal. Uiteraard doe ik dan regelmatig een give-away met bezoekjes in m’n ‘organic farm’, die ik uitbaat in m’n achtertuin. Ah! Pick your goals. Je moet ergens over dromen…

In elk geval. Jackfruit dus.

01-jackfruit-plate.jpg

IMG_20150726_085550.jpg

Het is ongelofelijk, hoe jackfruit het hele gerecht naar een nieuwe dimensie tilt. Smaak én textuur lijken dezelfde als die van kip.  Je kan het ook perfect gewoon ‘raw’ eten. Dan heeft het de textuur tussen banaan en ananas. Hitte en stoven maken het echter een compleet ander product. Door het vruchtvlees te marineren in zoute specerijenmengsels krijg je de heerlijkste combinaties. I’m a fan!

Let go toko!

Ik hoor je al denken ‘waar je dat nu weer moet kopen’, en lucky you, heb ik best een oplossing voor je probleem. Zo kan je jackfruit vers kopen in toko’s. Al is vers jackfruit versnijden moeilijker -aldus Kajsa Alger, chef van een vegan restaurant in LA- dan een karkas van een dier uitbenen. Maar, ha, voor alles zijn er oplossingen, je kan dit lekker boeltje ook kopen in een blik, kant én klaar!  I-de-aal. 91IqfOHHzeL._SY550_.jpg
Let er op dat je de versie op pekel koopt, niet die op stroop. Niet alleen is de textuur compleet anders, ook het aantal calorieën en de smaak zijn niet te vergelijken. Op het blik zie je normaal gesproken ‘jackfruit in brine’ staan, die heb je nodig. Koop ineens voldoende voorraad, zo moet je geen tien keer naar de toko. Want, ik weet nu al, dat je dit nog een aantal keer gaat maken!

 

 

 

 

Jackfruit is een perfecte bron van vezels. Niet zomaar ‘vezeladditieven’, maar échte vezels, uit een plantaardig geheel. Past helemaal in ons ‘wholefood’ plaatje! Het bevat erg veel kalium, wat prima is voor onze spieren, hydratatie en bloeddruk!
Proberen dus! En als je ’t echt spannend wil houden, vertel je niemand van je gasten dat het ‘geen echt vlees is’. Eens kijken of iemand ’t merkt!

Gebruik jackfruit net zoals je vlees zou gebruiken in stoofschotels of chili-con-carne. Nood aan inspiratie? Hier komt mijn versie!

Liefs,

Lieselotte

Gyros met tabouleh, muntsaus en spinaziefalafel

Aviary Photo_131414236566375963.png

Ingrediënten gyros:

 • 1 blik jackfruit (op pekel)
 • 1 teen look
 • 1 rode ui, fijngesneden
 • 2 el kokosbloesemsuiker
 • 1 el kokosolie
 • 1 el tamari
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 tl gedroogde salie
 • 1/2 groentenbouillonblokje
 • 100 – 150ml water
 • peper en zout

Ingrediënten falafel:

 • 1 blik kikkererwten
 • 2 handen vol spinazieblaadjes
 • 1 hand vol peterselie
 • 2 teentjes look
 • 2 tl uienpoeder
 • 2 tl komijnpoeder
 • 2 tl korianderpoeder
 • 1 tl tahin
 • 1/2 groentenbouillonblokje, verkruimeld
 • 1 tl kokosbloesemsuiker
 • sap van 1 limoen
 • 2 el olijfolie
 • 8 – 10 el volkoren speltmeel
 • zout en peper
 • 1 el kokosolie, om te bakken

Ingrediënten yoghurt:

 • 1 kop geweekte cashewnoten
 • 100 ml kokoswater
 • 1 el ahornsiroop
 • 2 el appelciderazijn
 • 2 handen vol pittige munt (Heb je in de tuin staan? Perfect!)
 • 1 el olijfolie
 • zout en peper

Ingrediënten tabouleh:

 • 100g volkoren couscous
 • 2 handen fijngehakte peterselie
 • 1 rode ui, super fijn gehakt
 • sap van 1 citroen
 • 1 el olijfolie
 • zout en peper

How to:

 • Maak eerst de tabouleh. Kook de couscous volgens de verpakking en meng nadien met alle andere ingrediënten. Zet aan de kant.
 • Maak nu de yoghurt door alle ingrediënten in de blender te doen en vervolgens te blenden tot een fluweel zachte massa.
 • Blend alle ingrediënten voor de falafel, behalve de speltbloem en de bakolie in een blender. Spatel alles in een kommetje en doe er nu het meel bij tot je een substantie krijgt waar je balletjes van kan rollen. Rol balletjes zo groot als een golfbal. Bak de balletjes in wat kokosolie. Druk ze voorzichtig plat in de pan, als mini hamburgertjes. Zet opzij.
 • Fruit nu in een pan de ui en de look voor de gyros. Voeg de specerijen toe. Roerbak tot de ui zacht is.
  Verwijder de harde kernen van het jackfruit en trek het vruchtvlees een beetje uit elkaar zoals gepluisde kip. Voeg dit toe aan je specerijen. Voeg nu de bouillon en het water toe. Laat pruttelen tot alles zacht is (zo’n 10 minuten).

Serveer met een wrap, héérlijk!

 

Recept geïnspireerd op “Vegan Souvlaki” van SO BEAUTIFULLY REAL FOOD.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s