Fashion-revolution

Het is de week van de FASHIONREVOLUTIE! Hoeraaa! Weeral nieuwe kledij! Weeral winkelen! Nope dus. Time to make a mess!

Klakkeloos = stom

Wat is er leuk aan klakkeloos dingen doen? Zonder nadenken? Hoe meer ik bewust bezig ben met ‘het leven’ dat ik -ten volle-  leef , hoe meer ik probeer om écht in het ‘nu’ te zijn. Ola! Mode-taal. In het ‘nu’ zijn is evenveel als zeggen dat je mindfull bent. Persoonlijk is dat een beetje ’n afknapper voor mij want ik ben rotslecht in ‘in het nu’ zijn en mindfull in het leven staan. Ik ben namelijk een dik stressbeest en vergeet vaak waar ik nu precies mee bezig hoor te zijn. Ach ja.18121055_10154525798748193_4580699386951521577_o

Een van de dingen waar ik me ontzettend schuldig aan maakte, was in het klakkeloos shoppen -voor mijn kids, maar toch-. Ik deed zo maar wat. Zag een leuk truitje en hup-pa-kee, geshopt. Toen ik trouwens maar 1 kind had, was dit reuze-makkelijk. Mijn hele maandbudget kon er wel eens door gaan. En oh, wat was ze telkens om op te vreten als ze dat fijne jurkje droeg. Maar oh. Wat was ze er snel uit gegroeid -I know, cliché-. En wat hebben we veel op van die verkoopgroepen gepost. En wat kostte dat veel tijd. En energie. En oooh. Nee. Vreselijk. Ik besloot er gewoon mee op te houden.

Fast Fashion

Ik hou niet van junkfood. Ik hou niet van fast fashion. Sinds ik veganistisch leef, zijn er een aantal dingen toch wel heel erg veranderd in mijn leven. Kwaliteit gaat steeds vaker en vaker voor op kwantiteit. Om niet te zeggen… altijd. Klakkeloos shoppen, I don’t like it. Wist je trouwens dat goedkoop shoppen niet betekent dat jouw kledij weinig kost? Het betekent dat iemand anders niet naar behoren wordt vergoed. Dat vind ik nu echt een stom idee, want ik ben zelf altijd een beetje triest als mijn werk niet wordt geapprecieerd.

2a354062906b846405bf350d42f975fb.jpg

Ik koop dus niet lukraak meer wat ik fijn vind. -Trouwens, dit is echt een prima budgettip-. Ik word me steeds meer en meer bewust van het gevolg van miskopen.

 

Omdat duurzaamheid voor mij ook steeds dieper en dieper onder m’n huid kroop, besloot ik om mijn kledingaankopen een beetje beter voor te bereiden.  Ik ging op zoek naar merken en winkels waar ik wél terecht kon zonder te schaden aan onze wereldbol. Ik ontdekte zoveel nieuwe winkels en merken dat er een wereld voor me open ging! En ik maar denken dat duurzame kleren saai waren. Not.
Hoe meer je stil staat bij wie je kleren maakt, hoe meer aandacht je er ook aan besteedt. Je wil je spullen niet meer zomaar weg gooien.

Het is ooit door de handen gegaan van een arbeider die er een stukje van zichzelf heeft in gestopt. Daar moeten we meer waarde aan hechten.

Duurzaam kopen is niet altijd even makkelijk. Je wil dat het lief is voor de aarde, maar je wil ook dat het mooi is. Vaak word ik verliefd op handgemaakte kledij -die ik ergens in een Etsy-shop vind-, maar moet het worden overgevlogen uit Australië of Denemarken. Laat het dan al maar, bedenk ik me. Het is soms echt moeilijk om de juiste keuze te maken. En wat met veganistische schoenen waar veel plastic in verwerkt wordt? Waar leg je op dat moment je prioriteiten? Voor mij is het belangrijk om kleine beetjes per keer te realiseren, je kan niet altijd goed doen voor alles en iedereen. Dan brand je op.

f6d9909adc1915b02363d1b388c680bb.jpg

Tweedehands kleren kopen, opende veel deuren voor me. En neen, ik loop er niet bij alsof ik uit een voddenzak gewandeld kom. Ik hou ook helemaal niet van koopgroepen op Facebook. Mijn favoriete adresjes liggen in Brussel, rond het Vossenplein. Daar doe ik niets liever dan rondsnuisteren en zoeken naar dat ene vestje of dat ene rokje. Ook voor handtassen kan je me er vaak vinden.

Het duurt langer om tussen de waanzin van tweedehands dat ene stuk te scoren, dus heb je ook méér shopplezier -want daar draait het toch allemaal om?-.

Create your style

Ik zorg ook voor tijdloze items met neutrale kleuren. Nadat ik enkele jaren geleden een sessie kleurenadvies volgde, weet ik welke dingen ik beter links laat liggen op m’n zoektocht. Miskopen voorkomen is voor mij een groot stuk aan duurzaam shoppen. Voor ik op shop-tocht vertrek ben ik trouwens ook altijd heel gericht aan het zoeken naar een bepaald soort kledij. Een zwart kleedje of een jeans. Know what you are looking for.

Greenwashing is een nieuw fenomeen. Merken weten heel goed dat jij met gewetenswroeging zit en spelen hier handig op in.

Ze gebruiken woorden als fairtrade, bioloigisch,… Grote winkelketens gooien naar je hoofd met een ‘groene lijn’ en lokken je zo naar binnen. Wedden dat je toch met een kledingsstuk uit een ander hoekje van hun winkel naar buiten wandelt? Let op dat je een kritische klant blijft en je niet in de doeken laat doen!

Wat kan jij doen?

Deze week is het Fashion Revolution Week. Er werd een campagne gelanceerd om grote merken en kleding-brands uit te dagen transparant te zijn over hun producten. Dit, in dezelfde periode dat in 2013 een gigantische fabriek “Rana Plaza Factory” instortte. Wat jij kan doen? Post een foto van jezelf op je social media met de hashtagg #whomademyclothes en vraag zo aan je lievelingsmerk om transparant te zijn over hun productieproces!

18010017_10154525798713193_7596780714401064573_n

 

I’m (name),
and I want to thank the people who made my clothes / jewellery / … .
Hi @ (brand) , #whomademyclothes?

 

 

Gebruik mee je stem en onze kracht om de mode-industrie positief te veranderen! Samen zijn we méér!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s