Dit moet je weten alvorens je RAW-VEGAN gaat…

De laatste tijd is er veel om te doen. Het veganisme staat vaker en vaker in de spotlights. Josje -ja, die van K3- is helemaal om en schreeuwt van de daken hoe fantastisch ze zich voelt. Knaller Angelina Jolie is een van de meest bekende vegans, net als Jennifer Aniston, Beyoncé en Jennifer Lopez.
Ik kon m’n ogen ook niet geloven toen ‘Het RAW-kookboek’ in onze plaatselijke boekhandel zomaar eventjes een prominente plaats aan de kassa had gekregen. -Say what?!-.. Twee jaar geleden kreeg ik de meest afkeurende blikken toegeworpen wanneer ik vertelde dat ik alleen fruit at bij m’n ontbijt. Vandaag hoef je je Instagram-feed maar te checken en je wordt bekogeld met smoothiebowls. In de meest fancy kleuren. Ola!
Maar, wacht even, vooraleer je jezelf in je zoveelste nieuwe dieet gooit. Laat me je even m’n ervaringen vertellen. Raw-vegan worden, dat vraagt om de nodige know-how. Voor je ’t weet loopt alles in’t honderd. Take it easy! But do it, anyway! 

Get Educated!

Zorg dat je weet wat je doet én … waarom je het wil. Dat is zowat regel nummer één als je een garantie wil op succes. Het is belangrijk dat je weet dat je genoeg calorieën binnen krijgt -Ja! En denk nu alsjeblief niet dat je hier dik van wordt!-, dat je goede combinaties maakt -en daar kan je behoorlijk wat in blunderen- en dat je de symptomen van het detoxproces in je lichaam herkent en toelaat. Mensen starten vaak met een nieuw eetpatroon, zonder stil te staan bij wat dit met hun lichaam doet. Natuurlijk gaat de boel even op z’n kop staan. Denk niet te snel dat je nieuwe gezondere levensstandaard niet goed is voor je. Je lijf heeft tijd nodig, en zo ook je hoofd.

Je lichaam moet herstellen van jarenlang ‘fout’ omgaan met voedsel. Het wordt makkelijker. Dit proces kan enkele weken aanhouden en is normaal! Wanneer je echt ziek wordt ga je natuurlijk wel naar een arts.

Het is ook belangrijk dat je wéét wat je doet om jezelf gemotiveerd te houden. Om die reden is het belangrijk om jezelf ontzettend graag te zien. Of de aarde. Of de dieren. Maar weet waarom, en hou dat idee ook vast.
Hou in je achterhoofd hoe gewelddadig er wordt omgesprongen met dieren, welk effect vlees en zuivel op je systeem heeft en schrijf deze dingen zelfs op. Bekijk ze, lees ze, vertel ze aan je omgeving. Zorg dat ze zo evident worden als het gras dat groen is.

Blijf gemotiveerd

Zoek vriendjes. Klinkt een beetje stom, maar het is écht belangrijk. Heb je geen vriend / vriendin die deze ‘radicale’ levensstijl wil aannemen? No worries, dan kan je op zoek naar de echte die-hards op online fora.  Het fijne aan raw-vegans is dat ze héél erg lief en openminded zijn naar nieuwe ‘vrienden’. Instagram spuwt  elke dag tientallen nieuwe accounts uit vol fijne mensen met prachtige foto’s. Check it out, je zal niet weten waar te beginnen. Probeer de hastagg #vegansofig of #rawvegan en wordt omvergeblazen.

Bye bye verleidingen

Woon je samen met je ouders / partner / roommate, en willen ze niet alle bewerkte voedingsmiddelen uit deuren en ramen gooien? Pijntje! Maar héy, je wordt er alleen sterker van. Maak duidelijke afspraken over waar alles zal bewaard worden en zorg dat die kasten niet té dicht bij jouw fruitmand staan.
Woon je alleen? Klaar… alles weg en clean desk! Vanaf nu beloon je jezelf met heerlijks uit de natuur: appels, dadels, bananen, powerballs, …

Knipsel

Ga winkelen

Zorg voor héél-erg-véél fruit en groenten. Niet alles hoeft in de koelkast te liggen dus maak plaats in je keuken voor een heleboel leuke bakjes. Zelf ben ik enorm fan van de houten kratjes (mandarijntjes). Ze stapelen handig en zien er leuk uit. Ook aardappelbakjes scoren hoog in m’n keuken-deco-lijstje.

Neem de boel onder handen

Je koelkast heeft een dringende clean-up nodig. Wat doe je weg? Je frisdrank (ook de lightdranken en fruitsappen, fruitstropen,…), melk, eieren, kaas, yoghurt, …
Je vriezer kan plaats gebruiken voor bevroren fruit dus verwijder bevroren vlees, ijs, vis, … Vind je dit verspilling? Doneer aan vrienden en familie. Geloof me, ze zullen je met open armen ontvangen. En jij bent opgelucht nadien.

 

EET, EET en EET!

Ons lichaam is gemaakt om wholefoods te eten. Fruit, groenten, peulvruchten,… Het enige waar je je aan moet houden? Eet véél! Eet tot je een voldaan gevoel hebt -en dat kan dus echt een hele boel eten worden-. Je kan nooit teveel fruit en groenten eten.  Ik eet -zonder liegen- meer dan 10 stukken fruit en 1 kg groenten per dag. Verbaasde blikken verzekerd!

Wees er zeker van dat je eet tot je verzadigd bent. Fruit en groenten bevatten veel water, dus je voelt je sneller ‘vol’. Eet dus voldoende. No worries, je ploft heus niet.
Zin in zoet? Eet een appel extra of neem een banaan. They won’t make you fat!

13823397_10154057600354342_218355570_n

 

Live and let live

Een laatste ding. Probeer mensen niet te overhalen dat jouw levensstijl dé gezondste en enige goede is. Dat werkt niet. Twee jaar geleden vond iedereen me een beetje vreemd, omdat ik groene smoothies dronk  -zeker een of andere vreemde hersenkronkel-. Vandaag liggen er meer zogenaamde ‘healthy-cookbooks’ in de winkel dan ooit (opgelet, de meeste zijn dat helemaal niet!). Leef je levensstijl, straal, inspireer. Sowieso vragen mensen je over een poosje ‘wat je doet om er zo goed / slank uit te zien’.

14054234_10153813802303193_494597110923178496_n

Meer weten? Kom naar onze workshops!

Succes en Kick some ass! 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s