Keep it plantbased… #wanthetisKerstmis

Bijna zover! Bijna Kerst en Nieuwjaar! En dat wil zeggen… familiefeestjes! En véél eten! Als geen ander weet ik hoe moeilijk het is om buiten de deur te eten als veganist. Mijn missie met deze blogpost is om jullie enkele tips te geven om de feestdagen  door te spartelen mét gevulde buiken, lekker eten en… no guilty feelings! Of je nu zelf mensen uitnodigt voor ’n feestje, of je bent te gast… Iedereen heeft eigen gewoontes en het is fijn als daar rekening mee gehouden wordt!

1545750_1505342889738852_5109331771580893947_n.jpg

Als jij uit eten gaat…

  1. Een slimme manier is om niet zomaar op te dagen als veganist. Je licht je gastheer of -vrouw best zo snel mogelijk in. Vertel de mensen niet wat je niet eet, maar wel op wat je wél eet. Ik zeg altijd dat ik echt alle groenten- en fruitsoorten lust en doe ook enkele suggesties. Ook peulvruchten, zoete aardappelen en rijst som ik op. Mogelijkheden genoeg! Mensen denken vaak dat het aanbod beperkt is, maar wanneer ze beseffen dat je zowat de hele supermarkt kan eten, op de zuivel- en vleesmarkt na, gaat er een wereld voor ze open!
  2. Stel dat je toch wat dierlijks op je bord tegenkomt, blijf dan vooral vriendelijk. Mensen begrijpen vaak niet helemaal wat veganisme inhoudt. Maar al te vaak vallen mensen van hun stoel wanneer ik zeg dat ik geen snoepjes eet -omwille van de gelatine-. Of,  vragen ze zich hardop af wat er mis is met een eitje. Verpakkingen nakijken op dierlijke ingrediënten, niet iedereen doet ‘t! Voor iedereen is dit een leerproces. Leg mensen uit wat 100% plantaardig inhoudt en eet op wat je wel wil eten.
  3. Wees actief betrokken bij het opstellen van de menu en vraag om te helpen. Door subtiel wat wijzigingen aan te brengen en te kijken waar er plantaardige insteken kunnen zijn -een sidedish kan perfect zonder mayonaise- kan je heel wat bereiken. Stel voor dat jij de bijgerechten maakt en creëer een hele maaltijd aan kleine aparte gerechtjes. Tabouleh, gegrilde groenten, alles kan!
  4. Heb je het gevoel dat er weinig te sputteren is in het menu? Leg je er bij neer! Kerst gaat niet alleen om ‘lekker eten’ maar vooral om gezelligheid. Neem je eigen eten mee en geniet van je gezelschap. Niemand gaat ’t je kwalijk nemen -en mensen slaken vaak een diepe zucht van opluchting wanneer je dit voorstelt!-.

Een Kerstmenu nodig? Check onze 5-gangen menu! 100% plantaardig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s