Fortune cookies en een ‘Random Act of Kindness’

Vrijdag vierde ik m’n verjaardag met een uit-zijn-voegen barstend feest. Heerlijk was het! Mijn liefste lief had het zomaar eventjes geregeld, zonder me al teveel in te lichten over wie er nu precies zou komen en wat we precies zouden doen. Het bleek een fan-tas-tisch samenzijn met hele fijne mensen, lekker -oké, niet zo handsoff-proof- eten en veel kaarsjes. In onze tuin kraakte een warm kampvuurtje en in ons huis straalde onze pas-gezette-kerstboom. Ja, ik was echt helemaal tevreden en kon alleen maar glimlachen.

Fijn aan zo’n feestjes is ook dat mensen je blijkbaar beter schijnen te kennen dan je denkt… Je krijgt de allerleukste cadeautjes toegestopt. Een vintage klok, mooie kommetjes, lekker vers fruit, fijne geurtjes voor in bad en natuurlijk waanzinnig veel mooie kookboeken! -Daarnaast kreeg ik nog zoveel leuks dat ik het even niet allemaal kan opsommen… ons huis stond echt vol presentjes… Waar ik natuurlijk héél erg dankbaar om was!-

Er was een boek dat me heel erg inspireerde om onmiddellijk aan de slag te gaan met m’n kids. Voor de lezers van ‘My Bucketlist’ of ‘Wreck this journal’ is het alvast geen nieuwtje. Het ‘RAK-boek’. Say What?! Een super cool en grappig knip- en plakboek. Yes, my cup of tea. En wat een fantastisch leuk cadeau! Het RAK Boek daagt mensen uit om de wereld een betere plek te maken -allright- en geeft je een instant-vrolijk go-for-it-gevoel. Klinkt een beetje zweverig en flauw, maar dat is het dus niet. Door een ‘Random Act of Kindness’ uit te voeren, maak je iemand super blij, zonder dat je ik-weet-niet-wat moet doen. Yes, het zet je aan tot actie dus!

fortunecookie5

Een opdracht ergens in het begin van het boek bracht me op een fijn Kerst-proof-plannetje! Ik zou ‘fortune-cookies’ gaan bakken. Ken je die? Dat zijn kleine Chinese gelukskoekjes met een kleine boodschap in. Soms eet ik zoveel gelukskoekjes, tot ik diegene vind met de boodschap waar ik behoefte aan heb. Een beetje lullig, want zo werken ze dus niet. In plaats daarvan stop ik deze keer complimentjes in m’n koekjes. Dingen als ‘Je bent cooler dan de Power Rangers’, of ‘Ik hou meer van jou dan van m’n smartphone’ zijn veel fijner om in je koekje te vinden dan een of andere vage spreuk, niet? Roos knipte de papiertjes uit, ik bakje -echt in NO time- 12 lekkere krokante koekjes. Het recept bedacht ik zelf, omdat ik een vegan versie wilde -en die lukte prima!-.

fortubecookie2

 

Heb je dus nog geen idee wat je gaat kopen voor al die fijne familie en vrienden? Misschien dus wel het RAK boek… Zo maak je 1 persoon blij, en kan die jou nadien helemaal gelukkig maken. Je verandert niet meteen de hele wereld, maar een klein stukje per keer… En dat is gewoon fantastisch! Je kan ook gewoon lekker deze cookies even zelf maken…Hier komt ’t recept!

fortunecookie

fortunecookie6.jpg

Ingrediënten:

 • 1 lijnzaadei (1 el gebroken lijnzaad + 3 el heet water even laten staan)
 • 3/4 kopje kokosbloesemsuiker (ik maalde hem voor gebruik fijn in de blender, zo kreeg ik een poedersuikereffect)
 • 1 kop speltmeel
 • een snuifje zout
 • 1 el kokos, geraspt
 • 1 vanillestokje (merg)
 • water (begin met 5 el, vul aan)

 

How to:

 • Verwarm de oven op 200°C.
 • Meng alle ingrediënten in de blender. Je deeg moet een pannenkoekbeslag-achtige substantie zijn. Voeg beetje bij beetje water toe, niet teveel!
 • Zorg dat je papiertjes klaar liggen om in de koekjes te stoppen, geknipt -en- al.
 • Neem een siliconen matje voor de oven. Schep telkens 1 el beslag op het matje en maak met een eetlepel cirkelvormige bewegingen tot je een filterdun pannenkoekje hebt (doorsnede zo’n 10cm).
 • Maak zo telkens 4 pannenkoekjes / matje. Niet meer! Je moet de papiertjes straks ZO snel in de koekjes stoppen dat je beter minder koekjes er keer neemt, anders koelen ze af.
 • Zet de koekjes telkens zo’n 7 minuten op 200°C in de oven.
 • Zorg dat je aan je duim en wijsvinger telkens een wondpleister doet. Je moet de koekjes zo dadelijk snel bewerken als ze nog heet zijn.
 • Haal de koekjes uit de oven en draai ze razendsnel om. Vul elk koekje met een papiertje en plooi dicht. Plooi nog een keertje een beetje dicht in vier. Bekijk zeker het filmpje  om te zien hoe je ze moet plooien… Moeilijk om uit te leggen!
 • Leg de koekjes in een blik voor cupcakes om uit te harden. Laat compleet afkoelen.

 

Sta je ook te popelen om Fortune Cookies te maken? Laat het ons even weten en show ons jouw bakskills met een foto! Ik ben benieuwd naar jullie resultaat! Gebruik de hashtagg #handsoffmyfood en laat even zien wat het geworden is!

Deze blog bevat links naar bol.com Dat zijn affiliatelinks. Concreet betekent dat dat wanneer jij het boek aankoopt waar ik naar verwijs, ik een klein percentage van het aankoopbedrag ontvang. Jij betaalt hier niet meer door. Het is een samenwerking met de verkoopswebsite http://www.bol.com. Een partner die we volledig vertrouwen. 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s