Drop a dresssize before Christmas

Ik schreef deze blog 2 jaar geleden. Toch denk ik dat hij je nog steeds kan helpen bij het maken van goede keuzes in de supermarkt. Veel leesplezier!

Veel mensen kijken me fronsend aan wanneer ik hen vertel hoe ik eet. Of wat ik eet. “Dus je eet niks meer?” zeggen ze. “Hoe hou je dat vol?” vragen ze. “Je hebt écht suiker nodig!” redeneren ze. Uiteraard begin je er niet ineens aan. Je groeit er in. Op dit moment is er nog veel te groeien voor mijn, in ‘eet-je-clean-land’.
Ik eet véél. Gigantische porties. 10 Stukken fruit. Geen gezever, ik vréét. Pijntje? Ja. Maar goed… Ik eet dan ook wel heel erg graag!

Wat eet ik niet meer? Ik probeer het chronologisch te ordenen. Wat ik gelaten heb. Wat ik vervangen heb.
– Geen witte pasta, rijst of aardappelen. (Dat was makkelijk, ik verving alles door een volkoren variant.)
– Alle frisdranken, ook light. Wel thee, koffie (2 kopjes per dag) , water en smoothies!
– Geen vlees meer.
– Geen suiker (in het begin gebruikte ik wél kunstmatige zoetstoffen.. oeps!)
– Geen koemelk-producten zoals kaas, melk, yoghurt,… Het gaat om plantaardige producten zoals speltroom, plantaardige melk (geen soja), plantaardige yoghurt zonder toegevoegde suikers, kokosolie in plaats van boter,…
– Geen volkoren pasta en rijst meer. Vervangen door graanproducten als boekweit, sobanoedels, quinoa, ..

Maar! Er is geen clean-food politie. Natuurlijk ga ik wel eens uit de bocht. Dan doet m’n hele lijf pijn. Vervloek ik elke hap. Maar genoten heb ik sowieso! Of als m’n beste vriendin een housewarming organiseert, een toren plantbased brownies voor m’n neus zet en ik er minstens 6 naar binnen speel. Dan rol ik me op in een bolletje en herinner me weer de exacte plek van m’n lever. AU!
Maar bijkomen? Dat doe ik er niet van. Mijn gewicht is stabiel, voor het eerst in 15 jaar. Ik weeg minder dan op m’n 16de en volg géén dieet. Ik eet wanneer ik honger heb (en volgens bepaalde collega’s is dat de hele dag door). Ik geniet van hummus op crackers, pure chocolade, pindakaas, fruit à volonté, salades, linzen….

Maar nu… hoe begin je er aan? Er bestaat helaas géén stappenplan. Een volledige omschakeling kwam na het lezen van de Voedselzandloper. Is dit mijn bijbel? Néén. Volg ik hem? Néén. Maar hij opende wel mijn ogen. Na het lezen van ‘Skinny Bitch’ was ik zeker, op een dag word ik veganist. Overtuigd.
Doe ik het voor mijn gewicht? Misschien wel. Zestien kilo minder, dat is mooi meegenomen. Sta ik op de weegschaal? Neen, dat is alweer een week of vijf geleden…Dus mijn exacte gewicht hou ik niet meer bij, al was het in het begin wel een hele goede motivator.

Wat maakt dan dat ik het volhou? Het is LEKKER! Ik barst van de ENERGIE! Ik voel me super ‘CLEAN’ en merk aan alles dat het goed gaat met m’n lijf.

Tips & Tricks! 

Tip! Ga 1x per week naar de winkel. Of splits je week in twee delen. Maak een duidelijk boodschappenlijstje waarbij je een onderscheid maakt tussen groenten, fruit, zuivel, noten&zaden en varia. De rest heb je niet nodig. Vermijd winkelgangen waar je niet moet zijn en check ALTIJD de ingrediëntenlijst. Kijk niet naar de calorieën maar wél naar de ingrediënten. Suiker en E-nummers moet je zoveel mogelijk mijden.

Tip! Maak van je hart een steen en gooi alle rommel uit je kast. Neen, je hebt geen sausjes nodig op je salades. En koekjes voor de kinderen maak je voortaan zelf!

Tip! Loop niet in de light-val. Koop ‘echte’ producten. Volle yoghurt is een pak gezonder dan de light-versie. Doseren is de boodschap! Zo bevat gewone pindakaas géén suiker en de light-versie wél! (Wat zei ik over de ingrediënten?)

Tip! Frisdrank -zelfs light!- is een boosdoener. Schrappen die handel. Vervang door thee, water of koffie (doseren!). Zin in lekkers? Experimenteer met smoothies. Ze zijn altijd héérlijk!

Tip! Geloof niet dat je van fruit dik wordt! Je wordt geen nijlpaard van een appel teveel! Ook noten, gedroogd fruit en avocado’s zijn gezond. Neem liever een handje noten dan een ‘gezonde’ Granny-koek!

Tip! Doet zich een gelegenheid voor dat je moet zondigen? Doen! Je lijf kan best tegen een stootje. Denk goed na. Is dat stukje taart echt een slecht-gevoel (niet in je hoofd, je lijf zal protesteren) waard? DOEN dan! Soms moet je gewoon heerlijk genieten!

Tip! En… investeer tijd! Werk je voltijds? Geen excuus! Ik was 12u per dag weg van huis en had steeds ontbeten als ik de deur dicht trok (6u20) en een verse lunch-salade mee. Ik maak voor ik ga slapen een heel overlevingspakket met tonnen fruit, noten en gezonde snacks. Denk even na hoeveel tijd je ‘extra krijgt’ in je leven door deze switch?

Tip! Noten, zaden en superfoods duur? Neen, koop ze in grote verpakkingen. Eten is nooit goedkoop, maar als je vlees van je boodschappenlijst schrapt én al fruityoghurts, broodsmeersels en kant-en-klare-maaltijden, zal je zien hoeveel je uitspaart. Al zal je inderdaad, de eerste weken, misschien schrikken van je winkelrekening… Koop elke week  iets anders. Start met een zakje hazelnoten en bereid uit. Geloof me, met een zakje hazelnoten kom je heel wat weken toe. Week 2 ga je voor de gojibessen en na een tijdje heb je een heel rantsoen. Switch ook van ingrediënten. Heb je walnoten nodig voor je muffins maar enkel pecannoten in huis? Gebruik deze!

Tip! Opletten met gedroogd fruit! Vaak zijn ze overgoten met een glucosesiroop! Opnieuw geldt: bestudeer de ingrediëntenlijst!

 

Een gedachte over “Drop a dresssize before Christmas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s