Slappe kruidenplantjes? Dit werkt!

I love it. Mijn huis vol kruidenplantjes. Liefst heel erg veel basilicum. Goed voor een instant-throwback-to-italy-gevoel. In ieder geval, ik heb mezelf al suf gekocht, aan die potjes. Elke week staat m’n winkelkarretje halfvol, van salie tot dragon. I want them all. En wanneer ik dan eindelijk verse kruiden nodig heb, zijn ze slap en verdord.
Moedeloos zet ik ze nog even aan m’n raam, vervolgens zet ik ze nog even buiten, maar telkens is het klaar-en-duidelijk. Ze zijn dood. Dood. Dood. Dood. En ik krijg er geen groene spriet meer vanaf. Na té-veel uitgegeven te hebben aan van die verraderlijke toestanden, wilde ik weten hoe het nu écht zit.

’t Gaat ‘m over licht en water. Natuurlijk.

Kruidenplantjes worden gekweekt in serres. Je hoort het al, daar zijn de omstandigheden optimaal. Zo krijgen ze er véél zonlicht -en warmte- en ook genoeg water. In huis staan ze vaak op je aanrecht te verdorren. Niet fijn voor zo’n zonneklopper als bijvoorbeeld basilicum. Zet je plantjes daarom altijd in volledig licht, aan een raam. Basilicum en koriander liefst in-the-front-row, trouwens.

Maak een waterreservoir en giet je plantje niet in volle grond. Inderdaad, vandaar komt de schimmel tussen je steeltjes! Laat de plantjes zelf op zoek gaan naar hun vocht. Een handige tip? Zet de plantjes op een grote schotel en giet water in de schotel -wel even checken of je plantenpotje gaatjes heeft in de bodem, natuurlijk!-.

15094442_10154077959033193_3643728913415452344_n.jpg

Jullie zien het! Mijn koriander blijft lekker groen, zelfs na 6 dagen! -Persoonlijk record toch 😉 –

Plaats-tekort

Zoals zo vaak wanneer iets uit een supermarkt komt, is hier om budgettaire redenen veel plant in weinig pot gebruikt. Wil je je plantjes alle kansen geven, zet ze dan gewoon in een grotere pot en doe er meteen verse volwaardige potgrond bij. In de zomer zet je ze gewoon buiten, in het zonnetje, in een grote bloembak.
Let op met munt! Deze woekeraar is fijn, maar je wil je hele tuin niet vol muntplant vinden. Hou ‘m in toom en zet hem apart.

Een gedachte over “Slappe kruidenplantjes? Dit werkt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s