The Clean-Closet met Marie Kondo

Jullie hebben het misschien al gemerkt, maar ik heb stiekem een aantal rubrieken toegevoegd aan onze blog. HandsOffMyFood is leuk, zo boordevol recepten, maar er staan al duizenden, zelfs honderdduizenden -of miljoenen!?- recepten online, dus ik besloot even over wat anders te gaan schrijven. Niet dat ik geen recepten meer zal posten, dat zou een beetje naast de kwestie zijn, maar een wat bredere waaier aan duurzaamheid kan geen kwaad. Ehm. Duurzaamheid. Misschien moet ik die oefening zelf ’n keertje wat beter maken. En dus, waar beter te beginnen dan… waar je ’t meeste onzin opslaat. In mijn kledingkast. Ah. Pijnlijk.

Opgeruimd op z’n Japans!

Oh ja. Het is onvermijdelijk. Hoewel ik afgelopen jaar zowat mijn hele garderobekast heb buiten-ge-bonjourd, zit ze alweer afgeladen vol. Geen onzin. En ik heb echt geen idee hoe dat zover is kunnen komen. Hoe meer ik er op zat te staren, hoe meer het me ontzettend ging irriteren dat ik ’s ochtends bijvoorbeeld niet meer kon zien wat ik nu precies aan wil trekken. Ik heb te-veel. Bij deze. De grote ruim-je-kledingkast-op-blogpost.

Om me een beetje te steunen neem ik niemand minder dan Marie Kondo,  onder de arm. Dé Japanse opruimgoeroe. Gewapend met haar boek ‘Opgeruimd’ begin ik aan de strijd!
De eerste stap is makkelijk… ‘Leg alle kleding die je hebt op de grond’. Ik vraag me af of ze bedoelt dat ik dit in stapeltjes moet doen, of gewoon ‘vrijuit’ (Dat is een groot verschil, want met al m’n kleding kan ik makkelijk een voetbalveld vol leggen). Ik besluit te sorteren op stapels. Voila!

Het lijkt me erg efficiënt. Ik maak groepjes van bovenkleding, onderkleding, kleding-hanger-kleding, sokken, ondergoed, handtasjes en schoenen. Ook accessoires leg ik er voor de gemakkelijkheid even bij.
De special-occasions-stapel (bikini’s) springt een beetje uit het oog. Oké, misschien heb je geen 5 bikini’s nodig. Zeker niet als de broekjes of topjes ook telkens single zijn en hun vriendje ergens in een vergeten vakantieoord is blijven liggen.

Hello Big Spender!

Marie Kondo stelt me 1 vraag. “Van welke kledingsstukken word je blij?”. Oké. Van alles. Zeker nu ik het zo zie liggen. Maar goed, ik begrijp dat ‘too much’ ook echt niet goed kan zijn voor een Mindfull-hoofd. Let’s get this job done.

Ik doe alsof ik shop in m’n eigen dressing en kies er die dingen uit die ik écht wil kopen. In m’n hoofd kost alles 30 euro. Dus is de vraag simpel… Wil ik dat er ook aan uitgeven? Yeah. Mijn opruimfeestje is van start!
Ik begin met zomerse outfits. Die vind ik nu toch té kouwelijk om er emotioneel bij te doen. Madame Kondo heeft gelijk. Eigenlijk begin ik dit echt leuk te vinden. Het idee dat m’n kast straks helemaal spik-en-span zal zijn geeft me best voldoening. De stapel met ‘blijvertjes’ is best oké. Echt alles wat er op ligt vind ik fantastisch en draag ik bijna wekelijks. Ik begrijp niet waarom ik zoveel kleding in m’n kast had liggen. Als ik in de spiegel kijk zie ik een lichte blos op m’n wangen -vermoeidheid of een snuif schaamte- en knipoog ik naar mezelf. Ont-spullen. I like.

Origami in de kast

Kleding uitzoeken is een hele job. Maar kleding opnieuw in je kast leggen is ook niet niks. Volgens mijn boek zijn er twee methoden om  alles weg te leggen: aan kledinghangers of opgeplooid. Oké. Zover ben ik helemaal mee. Zelf hang ik kledij het liefst op. Ik ben een rommelige opplooier -ik haat strijken, zal er alles mee te maken hebben- en als ik wat op een kledinghanger hang, weet ik ook zeker dat het blijft waar het is. Maar neen, als het afhangt van Kondo moet ik wel leren opvouwen. Ze verwijst naar haar handige opvouwfilmpjes en ik besluit het ook een kans te geven. Hier gaan we!

Door alles op te vouwen zoals Marie het voorstelt, krijg je een waanzinnig nette lade. Ik krijg bijna zin om alles op kleur te sorteren. Ik besteed erg veel aandacht aan het ‘strak trekken’ en wrijven. Glimlachend denk ik dat ik m’n strijkijzer misschien gewoon ook even naar de Kringloopwinkel moet brengen. Wat een bevrijdend gevoel!

Vul-tijd

Oké. Ik ben er helemaal doorheen. Alles is netjes opgeplooid of hangt netjes te wachten om weer opgehangen te worden op het juiste plekje. Ik heb werkelijk alles opgeplooid. Enkel wat dunne kleedjes die houden van lekker uitwaaien én m’n jassen. Die komen aan m’n rek. Ik hang de korte, luchtige dingen aan de rechterkant en de lange, donkere en zware zaken aan de linkerkant. Het zou helpen om je meer op je gemak te voelen voor je voor de kleerkast staat. -Je lacht nu, maar ik heb het soms echt moeilijk met door het bos de bomen zien-.

Happy Feet

Ik ben een vreselijke sokken-behandelaar. Al m’n sokken hebben gaten en al m’n panty’s hebben ladders. Ik blijf ze hardnekkig dragen. Tot je er niet meer naast kan kijken. Of je pijne tenen krijgt. Marie Kondo is onverbiddelijk. Ik moet ze met meer liefde behandelen. Een voor een controleer ik elk paar sokken op een maatje, een gaatje of ladder én … geef ik ze liefdevol een nieuwe opplooivorm. Zo. Dat is beter. Veel beter. M’n panty’s worden gecontroleerd en opgerold tot mooie slakkenhuisjes en rechtop gezet. Kunstzinnig bijna. Iedereen tevreden. Zelfs de sokken.

Ook zin om aan de slag te gaan? Het boek Opgeruimd! van Marie Kondo is een dikke vette aanwinst voor je boekenkast!

Hieronder volgt een lijstje met opties:

 

Opgeruimd! – Hardcopy, Nederlandstalig.

Opgeruimd! – Nederlandstalig, eBook.

The life-changing magic of tidying up – Engelstalig, hardcopy

The life changing magic of tidying up – Engelstalig, eBook

Ben je ook helemaal into Marie Kondo? Laat het ons even weten en show ons jouw opvouwskills met een foto! Ik ben benieuwd naar jullie resultaat! 

Deze blog bevat links naar bol.com Dat zijn affiliatelinks. Concreet betekent dat dat wanneer jij het boek aankoopt waar ik naar verwijs, ik een klein percentage van het aankoopbedrag ontvang. Jij betaalt hier niet meer door. Het is een samenwerking met de verkoopswebsite http://www.bol.com. Een partner die we volledig vertrouwen. 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s