Boobytalk

Geen meer omstreden onderwerp voor een blogbericht dan… yes, borstvoeding, toch? Je scoort er betere punten mee -aldus de borstvoedende kant- of katapulteert jezelf regelrecht de borstvoedingsmaffia in -aldus de flesvoedende kant-. Wat je ook doet, je maakt nooit iedereen gelukkig. Misschien heb je ’t nog niet onmiddellijk door, maar na een tijdje voel je de woelige strijd sowieso.Want die schattige Oelie-Woelie wil iedereen wel een flesje geven. Egoïstisch van de maatschappij? Of een egoïstische overbezorgde moeder? Phoe! Voor de derde keer zet ik me schrap voor de publieke opinie. And no, it ain’t easy!

Lucky me, ik maakte dit al twee keer door, en, ik weet min of meer waar me aan te verwachten. Borstvoeden is wél moeilijk. Mentaal is ’t een zwaar klusje. En net daarom even alle dingen-die-je-moet-weten-over-voeding-op-een-rij. Want misschien borstvoed jij je kind nu wel voor de eerste keer.

They don’t know.

Gouden regel nummer 1. Zowel 50% van het personeel in het ziekenhuis als huisartsen zijn niet voldoende opgeleid om jouw borstvoeding te laten slagen. Of ze hebben te weinig tijd. Iedereen is het er laaiend over eens dat ‘borstvoeding het beste is’, maar waarom precies, weten veel mensen vaak niet. Je kan het deze arme mensen niet kwalijk nemen. Hun agenda’s zitten overvol, er wordt de hele tijd op belletjes in andere ziekenhuiskamers gedrukt, … Een snelle oplossing bij tepelpijn is een tepelhoedje en kinderen die niet voldoende drinken krijgen instant-een-fles.
Hoe komt dit? Niet moeilijk. Kunstvoeding is massaverkoop. Er komen gigantische budgetten van en naar het produceren ervan. De kunstvoedingindustrie speelt handig in op alle mogelijke kanalen en zorgt ervoor dat dokters sneller weten welke melken je kan uitproberen bij allergieën van kinderen dan hoe je een tepel in een babymond propt.

It takes a village to raise a child (maar borstvoedingsadvies heb je liever niet teveel)

Yup. Die kleine spruit is er uit en voor je het weet staan hordes toeschouwers je toe te juichen hoe je dat kleintje moet aaien, in bad stoppen, aankleden en ja… borstvoeden. Het vreemdste aan dit hele verhaal is dat mensen die zelf géén borstvoeding gaven, het meestal heel erg goed weten. Ga hier als-je-blief niet in mee. Borst- en flesvoeding is appelen met peren vergelijken, weet je?
Ook verhalen-van-horen-zeggen zijn meestal helemaal fout. “De dochter van de tante van de buurvrouw had alleen ‘watermelk’ en het kind groeide niet.”… Tja, ze had geen fijne lactatiekundige naast haar bed waarschijnlijk.

Hoe goed bedoeld sommig advies ook is. Hoor het liever niet. Ga op zoek naar mensen die een schitterende borstvoedingsperiode achter de rug hebben -ze hebben sowieso hun moeilijkheden gehad- en vraag raad en steun. Onderzoek fora op het internet of ga eens babbelen met een lactatiekundige. Wat je ook doet, hou de praatjes buiten. Jij, en jij alleen weet en voelt hoe je baby het doet. Ritmes inbouwen, timend voeden, it’s a NO-go!

Omring je met soortgenoten

Sounds a bit weird, no? Maar het is wel zo. Liefst voed ik m’n kind aan de tafel, tussen de boterhammen en de confituur. Dat doe ik ook, waar de situatie het toelaat. Thuis, bij m’n moeder, … Ik denk dat ze m’n borsten trouwens al beu gezien is. Ik haal ze ook te pas en te onpas boven -Mama, kijk eens, ik heb een wit vlekje! Zou dat een melkblaar zijn?-, en dan duw ik ze bijna letterlijk onder haar neus.
Niets is zo erg als voelen dat je ‘obsceen’ bent als je aan het voeden bent. Je bent niet obsceen, by the way. De mensen rondom de tafel hebben een groter probleem dan jij. Wanneer je tijdens het voeden ook maar één scheve blik krijgt of een ongeduldige opmerking, is dat genoeg om het hele kraantje melk dicht te draaien de komende tien minuten. Relax mama, je doet het goed!
De tip? Oefen! Voed overal! Binnen, buiten, op een terrasje, in het bos, op de bus, op de trein. Borsten zijn yummie. En dat moet de wereld weten.

De wereld is een vreemde plek

Aanvaard (of liever niet) dat jij de vreemde zal zijn in de maatschappij waar melk van koeien normaler is dan borstenmelk. Onze eigen ouders werden grootgebracht met de vreemde stelling dat flesvoeding volwaardig genoeg is. Ze werden groot gebracht in een wereld waarbinnen kinderen ritmes nodig hebben en onder dril moeten staan. Ze mogen niet slapen in een draagdoek maar moeten zichzelf in slaap kunnen huilen in hun wieg. Ze moeten vier uur wachten met hun volgende fles en krijgen een dubbele portie om de nacht mee te overbruggen. Don’t blame them. Ze kennen niets anders en weten niet beter. Wanneer mensen je zeggen dat ‘jij ook groot geworden bent op flesvoeding’ slik je best je argumenten in. Deze discussie zal jij niet winnen. Neem van me aan, de frustratie nadien slikt moeilijker weg.

You are normal, love.

Maar wéét, wéét, dat jij doet wat je moet doen. Je borsten hebben maar 1 functie. Voeden. Daarvoor zijn ze ooit aan je lijf gekomen. Hoe vreemd het in deze maatschappij ook is om op een terrasje je kind te voeden -zonder doek over z’n hoofd!-, het is de normaalste zaak van de wereld. Flessen voor baby’s zijn niet de norm en horen ook uit elke tekenfilm, kinderboek of reclamespot te worden vermeden. Helaas vinden we borsten interessanter als lustobject.
Maak van borstvoeding een gezellig moment en neem je oudere kids bij op schoot. Vertel hen dat ‘goede soldaatjes’ de kleine baby sterker maken. Geniet van het idee dat jij nu ‘the next generation’ kan voorlichten. Jouw dochters en zonen zullen borsten wellicht anders zien. En je kan over 25 jaar precies vertellen welk zalfje perfect werkt voor de gemene tepelkloof.

 

Meer weten? Check de website

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s