Weetjes na een poosje

 

Als je nu zwanger bent, of net een baby hebt, lijkt dit lijstje vast een ver-van-je-bed-show. Toch is het waanzinnig, hoe snel je bepaalde ervaringen en kennis opdoet rond de wondere wereld van kraamdagen en baby’s.

Dit is wat ik leerde…

 • Jouw baby is de aller-, aller-, allermooiste. Maar hou dat voor jou en de papa-des-huizes. Om de een of andere reden word je een pak minder sympathiek bevonden met een kleine perfecte mini. Lichte geheimhouding over zijn of haar kunstjes is dus oké. Je weet maar nooit of iemand ‘m net daarom wil stelen!
 • Baby’s houden van schone luiers om in de plassen of te poepen. Blijf dus na het verschonen best nog 10 minuten in de buurt van het verschoningskussen. Grote kans dat je het zo weer nodig hebt.
 • Zeg nooit, nooit dat de borstvoeding ‘eindelijk op punt’ staat. Om de een of andere reden drinkt je baby de volgende nacht een kloofje. Be prepared.
 • Wanneer mensen je vragen ‘hoe de bevalling gelopen is’ knik je best glimlachend ‘goed’. Niemand wil weten dat je écht bijna dood was en liters bloed verloor in een bedpan. -Mensen stellen zich dit allemaal heel visueel voor-.
 • Alles wat mensen je zullen vertellen over hoe je met je baby moet omgaan klinkt sowieso heel erg fout, tegen je principes of kindonvriendelijk. Oor in en oor uit.
 • De baby van je buurvrouw slaapt vast en zeker al perfect door terwijl de jouwe de hele nacht lang aan je tepel wil drinken. Je hebt geen pest-baby, je buurvrouw liegt gewoon.
 • Hoewel de anticonceptie in het ziekenhuis werd besproken met de assistent gynaecologie, je baby blijft de beste anticonceptie ever. Denk maar niet dat jij en die lekkuurre papa de komende weken iets in jullie hoofd moeten halen. Daar steekt jullie mini wel een stokje voor.
 • Hoewel je baby duidelijk een voorkeur heeft voor slaaphoudingen, druisen die rechtstreeks in tegen alles wat de ‘ervaren zorgverlener’ tegen je zal zeggen. Kind & Gezin is watching you, buikslaapleggende mama! Verzwijg ook best dat je kind meer tijd in jullie bed spendeert dan in z’n schattige co-sleeper. Tenzij je extra foldertjes onder je neus wil over ‘veilig slapen’.
 • Je hebt een ingebouwde alarmcentrale die je waarschuwt wanneer je kind niet veilig is. Wanneer die bellen afgaan hou je je baby best gewoon lekker bij je. Moederinstinct, weet je.
 • Ook al zit je kind ingepakt in een ingewikkelde draagdoek, mensen willen ‘m constant aanraken en luid ‘Maar wat een schatje!’ gillen. Bereid je baby hierop voor en stop ‘m stopjes in z’n oren.
 • Als ze ‘m niet schatting vinden, vinden ze ‘m behoorlijk zielig ‘zo in zo’n doek gepropt’. Bewaar je argumenten want je luisteraars horen het toch niet. Wil je echt grote ogen, vertel ‘m dan dat je ‘m ook nog op je rug kan zwieren met een ‘Supermanzwaai’. Verstomming verzekerd. Tijd om door te wandelen.
 • Een kind op de wereld zetten is wereldschokkend. Alle gevoelens die je vooraf had -en die je dacht te hebben- zijn weggevaagd alsof er een tsunami door je hoofd geraasd heeft. Niets doet er meer toe. Alleen dat kleine hummeltje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s