Waarom ik me niet laat bevelen te bevallen …

D-Day. 9 Maanden geleden had ik niet eens durven geloven dat deze dag zou aanbreken, maar ’t is écht zover! Ik ben vandaag 40 weken zwanger en onze baby doet het top. Vrolijk spartelt ze in het rond -nog steeds, met ondertussen een giga-beenkracht- en boetseert ze mijn binnenkant tot-ie perfect past rond haar. Gisteren op de echografie keek de gynaecoloog goedkeurend. Ze vermaakt zich prima. “Of ik misschien wilde binnenkomen voor een inleiding?”… “Na 4,5 cm ontsluiting en een volledig verdwenen baarmoederhals is het slechts een kwestie van vliezen breken”, verzekerde hij me. Ik aarzelde geen seconde. “Neen. Ik wacht wel.”

De redenen dat ik ondanks mijn ongeduld -ja, natuurlijk ben ik benieuwd naar dat kleine wonder- nog niet wil bevallen? De geboorte van deze kleine dame zal een van de belangrijkste dagen in m’n leven zijn. Die wil ik niet zelf ‘kiezen’, dat is haar verantwoordelijkheid. En haar veiligheid de mijne.
Net dat is van onschatbare waarde voor mij. Om die reden wil ik graag dat de bevalling zo complicatieloos verloopt. En dat een ziekenhuis nu niet meteen de meest veilige plek is voor een bevalling, dat is me onderhand wel duidelijk.

Waarom dan toch niet thuis bevallen?

In eerste instantie wilde ik deze baby thuis op de wereld zetten. Dat leek me echt een eitje. Lekker lang in bad, gezellig samen in de douche, een woonkamer vol kussens en overal kaarsjes. Helaas sprak ik, in het begin van de zwangerschap, met veel twijfelende mensen, en klonk de balans naar de ziekenhuis-kant. Na 9 maanden is het te laat om het tij te keren, maar besef ik héél goed dat ik dat mezelf hier een beetje voorbij gestoken ben.

Niet te vlug!

Ik ben wel zenuwachtig. Het ziekenhuis is een een stukje rijden en met baby nummer 3 onderweg zou de bevalling wel eens sneller-dan-ooit kunnen gaan. Zeker hoe alles er nu voor staat.
Stiekem hoop ik dat het toch niet zo’n vaartje zal nemen. Mijn playlist staat klaar op m’n Spotify, de massagecrème zit in de toiletzak. Een rustige sfeer, een lekker warm badje, een veilige omgeving… Ik wil het allemaal heel erg bewust meemaken en dus niet halfweg de gang van het verloskwartier. Dus, doe het maar rustig aan, kleine dame.
Door m’n bevalling in de leiden zou de sfeer heel kunstmatig worden. Door een verplicht infuus word ik een beetje beroofd van m’n vrijheid om te bewegen en… is de kans op een medische bevalling me véél te groot.

Wat is er mis met een medische bevalling?

Toen ik beviel van Roos, mijn bijna 7 jarige dochter, verliep alles heel erg gepland. Ze was ‘te groot’ en moest dringend uit m’n lijf worden gehaald -aldus de dokter-.
Ik was erg jong, niet voldoende voorbereid op wat er ging komen en had geen idee wat me te wachten stond. Pas toen ik in het ziekenhuis aankwam en me volledig overgaf aan het verplegend personeel, besefte ik dat dit niet was waar ik op gehoopt had.
Ik kreeg een gigantisch fout broekje om aan te doen, kreeg een verplicht infuus, mocht géén bad meer nemen om de weeën op te vangen, moest bevallen zijn voor 13 uur -dus draaide ze de weeënopwekkers lekker hoog-, verloor m’n bloeddruk ergens halfweg -dus kwam er een ruggenprik aan te pas- en werd ingeknipt uit ‘voorzorg’. Ohja, en dat fijne lavement met bijhorende blaassonde ben ik ook niet vergeten. Kortom, ik was helemaal mezelf niet meer, kreeg er een dochter-met-punthoofd (dankzij de vacuumpomp- voor in de plek en werd verondersteld om helemaal blij te zijn dat de bevalling ‘zonder enige ernstige complicaties’ was verlopen. Excuseer?! Never again.

En dus wandelen we maar…

Ramen poetsen, wandelen, de sterren van de hemel vrijen, drukpuntmassages… Ja alles wil ik proberen. Zolang het maar niets te maken heeft met gynaecologen. Been there, done that.
Nu ga ‘k dus op stap. Een rondje rond m’n huis. En misschien ga ik nog wel een beetje stofzuigen. En héél misschien, krijg ik vandaag wel een kindje. Keep u posted! -x-

 

Meer lezen?

 

 

 

2 gedachtes over “Waarom ik me niet laat bevelen te bevallen …

  1. Kirsten zegt:

    Vanochtend hetzelfde gesprek met de collega van mijn gyn gehad. Alleen was ik niet ‘sterk’ genoeg om daar op dat moment tegenin te gaan. Ik ben morgen 39w zwanger van mijn 2e kindje.
    Gyn wil dat ik vandaag om 17u binnenga en ballon laat opsteken om de geboorte op gang te brengen. Heb telefonisch contact proberen te zoeken met mijn gyn maar telefonisch wilde ze dit niet bespreken- ik ga zo meteen om 17u dus naar het ziekenhuis om te zeggen dat ik niet binnenkom om ingeleid te worden…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s