Bewust & Natuurlijk opvoeden… Wat is dat dan?!

Opvoeden doet iedereen lekker-voor-zichzelf. Je kiest zelf hoe je ’t aan zal pakken en waar je je het beste bij voelt. Het heeft -gelukkig- géén regeltjes waar je je als mama of papa aan dient te houden, alvorens een boze opvoed-politie over de vloer te krijgen. Gelukkig, want elke relatie tussen ouder en kind is zo uniek, dat het onmogelijk in een keurslijf te stoppen is, toch?

Ik ben zo’n mama die gruwelt van de woorden ‘flink’, ‘stout’ of ‘braaf’. Want, mijn kinderen zijn dus geen van de drie. Brave doorslapende baby’s, flinke peuters… It’s not my cup of tea. Ik geloofde vanaf dag 1 rotsvast dat dat kleine wezentje absoluut géén idee had hoe ze me emotioneel kon bespelen en dat huilen ook gewoon een communicatiemiddel was, waarbij ze me heel erg iets wilde duidelijk maken dat ik gewoon niet begreep.

 

De waarden waar wij in ons gezin in geloven? Dat alles draait om bewust-zijn. Ik zet het eventjes onder elkaar.

 

Hechting & contact na de geboorte

De eerste keer in elkaars ogen kijken, huid-op-huid contact, snuffelen, zoenen, knuffels. Ik geloof echt dat dit van onschatbare waarde is voor elke pasgeboren baby en, lang nadien. Onze kinderen werden geboren en woonden sinds die dag op mijn lijf, een jaar lang droeg ik ze overal met me mee. Ik probeerde geen signaal te missen. Eten werd niet geregeld volgens strakke voedingsschema’s,  maar werd gegeven naar hoeveel ze wilden. Vaste voeding werd geïntroduceerd volgens de ‘Rapley-methode’, waarbij onze kids zelf hun stukken fruit in hun mond stopte, maar ik geen lepeltjes.
Skin-to-skin is, 7 jaar na de geboorte van mijn oudste dochter, nog steeds een manier van ontwaken geworden. Daar is niets vreemds aan. We worden wakker naast elkaar -dan is er vast en zeker een van onze twee kids al een poosje in ons bed geduikeld- en dat gaat gepaard met lieve streeltjes op de rug of snuffelen aan elkaars haar. 
De basis van deze hechting gebeurt, volgens mij, vlak na de bevalling. Om die reden ben ik ook niet zo’n pak-m’n-baby-maar-fan. Kraambezoek vind ik reuze-gezellig, maar de baby hoort nu eenmaal alleen maar te snuffelen aan mammie en pappie en broers en zusjes.
De eerste 24 uur zijn zo cruciaal in deze binding, en worden vaak onderschat. Om die reden is het aanmaken van een geboorteplan dus erg nuttig. Door op voorhand stil te staan bij waar je écht zin in hebt, creëer je voor iedereen een duidelijke sfeer. 

Borstvoeding

Niets is meer spectaculair dan je eigen kind voeden met je eigen lichaam. In ons gezin is borstvoeding even normaal als aardappelen schillen. Daar zijn je borsten ook gewoon voor gemaakt. Niets bevordert hechting met je kind méér dan het je eigen melk geven. De termijn van het voeden is zo individueel verschillend, maar het is bijna ondenkbaar dat er geen termijn zou zijn. Door je kind te voeden op verzoek creëer je een vertrouwensband’. Je raakt perfect op elkaars behoeftes afgestemd. Huid-op-huid-contact tijdens borstvoeding zorgen voor een hele intieme band. Voor mij was mijn eerste voeding, met beide kinderen, een van de meest wereldschokkende gebeurtenissen ooit.

Draagdoekenliefde

Een belangrijke dame in de draagdoekenwereld postte ooit de quote “I’ll wrap you in love“… Dat is exact wat je doet door een draagdoek te gebruiken. En gebruik het alsjeblief niet alleen als ‘vervoermiddel’. Een draagdoek is zoveel meer dan dat. Het is huid-op-huid-contact van hoog niveau, doorheen de dag. Je kind hoort alle geluiden die het in de baarmoeder ook hoorde, ruikt z’n moeder of vader en komt tot een ongelofelijke rust. Draagsystemen zijn er in alle maten en budgetten, maar blijf vooral plakken bij ergonomische systemen. Zelf ben ik een doekenfan, en houdt de vader-des-huizes het meest van handige klik-dingen. Zo lang knieholtes helemaal ondersteund worden zit je kind perfect.

’s Nachts blijf ik bij je

Kinderen, en zeker baby’s, kunnen goed communiceren met hun ouders. Zelfs als ze slapen. Weten dat het ouderlijk bed een welkome plek is om bij te kruipen is goed voor een veilig en geborgen gevoel. Zelfs als je kinderen ouder zijn. Onze baby’s sliepen telkens 11  tot 13 maanden in ons bed. Nadien werden de momenten in eigen bedje geïntroduceerd, maar met de mogelijkheid om telkens terug te komen. Groot worden doen ze voor je’t ziet… dus waarom niet erg lang samen genieten van knuffeltijd?
Door je baby dicht bij je te houden creëer je een veilige slaapsfeer en is de kans op wiegendood kleiner. Een eigen kamer hebben zullen ze sowieso ooit, toch?

Empathie & respect

Daden van kinderen veroordelen met zinnen als ‘Dat is niet flink’ of ‘Nu ben je m’n vriend niet meer’ geven een gigantische deuk aan het zelfvertrouwen van je kind. Hiërarische rangorde in een gezin tussen ouders en kinderen draait niet om respect, maar wel om het onderdrukken van gevoelens en emoties. Agressieve gedragingen naar kinderen lokken agressieve gedragingen uit. Je mag best mopperen, maar probeer vooral menselijk te zijn en uit te leggen waarom je moppert. Baby’s huilen nu eenmaal. Daar moet je, voor je een baby maakt’, goed over nadenken. Hem bestempelen als ‘stout’, is niet correct. Peuters die gillend ‘neen’ krijsen in de winkel begrijpen ook vaak gewoon niet wat het probleem is. Door jezelf in te leven in hun wereld en empathisch te reageren, zonder oordeel, creëer je een band gebaseerd op echtheid. En binnen die band is er ruimte voor eigen meningen, ruzietjes en discussie. Je bent tenslotte elk uniek. En iedereen heeft andere ideeën. Ook je kinderen.

Natuurlijk en bewust ouder zijn draait niet om je kind steeds z’n zin te geven. Wel staat er één woord centraal en dat is ‘basisbehoeften‘. Bewust omgaan met de basisbehoeftes van je kind zorgt automatisch voor rust, veiligheid en structuur, zonder dat die opgelegd of geforceerd wordt.

En denk nu maar niet dat dit ons altijd even vrolijk lukt. We zijn ook maar mensen met korte lontjes, vermoeide hoofden en drukke agenda’s. Maar als je daar ook weer een beetje bewust mee omgaat, zit je al aardig op de bewuste-ouderschaps-weg geloof ik. .

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s