20 Dingen waar je bij een derde kind gewoon niet meer over piekert!

Het is vreemd. De eerste keer moeder worden gaat als een schokgolf door je hele lijf. Je wil dat alles steriel is, perfect getemperatuurd, de bevalling geef je liefst uit handen en de geboortelijst is eindeloos. En dat is volkomen normaal. Happens to all of us at some point..

Als dan nummer twee én zeker nummer drie zich aandienen, gebeurt er iets vreemds. Alles komt wel goed. Daar ben je gewoon heel erg zeker van. Je hebt nog wat spulletjes van kind numero 1, je badthermometer is stuk maar je kan het ook wel voelen met je handen, die fopspenen op de grond gaan snel onder de kraan in plaats van in een potje kokend water en … je durft zelfs een douche nemen terwijl je baby naar z’n ronddraaiend mobieltje lacht zonder enige guilty-feelings.

Om de volgende 20 dingen lig ik nu niet meer wakker. Want weet je, mijn 2 grote kids zijn helemaal alive-and-kicking. Ik heb dat toch maar netjes klaargespeeld. Al leek het me, 7 jaar geleden, onmogelijk. Ik geloof zelfs dat ze, redelijk goed in dat mooie velletje van zichzelf zitten!

 1. Bevallen is  niet vreselijk, pure horror, bijna dood-ervaring of wat-dan-ook. Bevallen is kei gezellig, samen met je vent. Je hoeft er niet over te piekeren. Je baby komt er sowieso uit. Dan kan je er maar beter wat positief tegenover staan. No stress!
 2. Een babykamer met babybed, babymat, babykast, baby-versiering en eh… al de rest .. is niet nodig. Je kind slaapt toch nog eerst lekker dicht bij z’n mama & papa, niet? Tijd genoeg om je nadien te storten in de wondere wereld van meubeltjes.
 3. Geboortekaartjes. Op een dag komen ze aan hoor, maar niet 5 uur na de geboorte. Dan zit postbode-Nick nog lekker te knuffelen met z’n nieuwe prinses.
 4. Geboortelijsten en de invulling ervan. Ik maakte er deze keer een uitdaging van. Zo weinig mogelijk. En eigenlijk was-hij-dus-bijna-leeg. Oeps. Geen korting van de winkel deze keer!
 5. Dat de man recht over me, op het terras van het restaurant gechoqueerd is, dat ik borstvoeding geef aan m’n 7 maander. Jammer. Helaas. Klaar.
 6. Dat mijn oudste twee kids af en toe gewoon een film kijken tijdens een zonnige namiddag. Ze gaan dus niet elke dag op schattenjacht, trampoline springen, voetballen in de tuin. Soms heb ik gewoon even mama-in-bad-tijd nodig.
 7. Dat onze kids soms boos op me zijn. Wen er aan little ones, ik kan geen drie kids 100% van de tijd happy houden. Ik probeer wel telkens een oplossing te vinden, maar soms is het gewoon loslaten en doorgaan. Het leven is niet altijd eerlijk in ieders opzicht, toch? Er is altijd een van de drie die eerst mag of een van de drie die het grootste koekje zal krijgen. So be it. 
 8. Dat er tandpasta aan hun mondhoekjes hangt als ze op school aankomen. Kijk, ik ben al gewoon blij dat iedereen zijn tanden überhaupt poetst. Je kan gewoon niet altijd met blinkende kids overal aan komen zetten, tenzij je supermommy bent. En het is ook hartstikke-nep!
 9. Dat ik niet meer onmiddellijk begin te stressen als mijn twee oudste creaties hun keel open zetten bij ‘pijntjes’. Wanneer m’n zoon krijst dat hij ‘een gat in z’n vinger heeft‘, weet ik meestal dat het een opengekrabde muggenbeet is en ik best rustig kan rechtstaan -of zelfs niet-.
 10. Dat ik niet weet hoeveel ze eten, serieus niet.
 11. Dat ik niet meer stress over goedbedoelde adviezen over samen slapen, borstvoeding beëindigen of draagdoeken. Ik heb er al twee -en zoals ik zei leven ze nog steeds- tot de lagere school-leeftijd opgevoed, een derde baby lukt me ook wel.
 12. Ik weiger nog groeicurves te vergelijken. Hou de boekjes maar bij liefste Kind & Gezin.
 13. Dat mijn kinderen sneller of trager van tanden wisselen, kopvoeters tekenen of hun billen schoon vegen dan die van een ander. Don’t care. Geen enkele zestienjarige kerel heeft nog melktanden, toch? 
 14. Dat mijn kind niet doorslaapt en het jouwe wel. I don’t care! Ik ben echt een prima zombie dus alsjeblief, bespaar me de doorslaap-trucs!
 15. Dat ik altijd een clean huis heb. Niet vol te houden, dus ik doe het ook niet meer. Kom je  bij me op bezoek, realiseer je dan dat ik er echt een béétje orde in heb proberen te scheppen, maar met twee grote kids en een baby is dat niet zo easy is als jij denkt!
 16. Dat m’n kids de supermarkt bij elkaar gillen voor een snoepje. Nope, ik ben geen monstermama die haar kids zaken ontzegt, ik denk na over hun gezondheid en hun tanden. En ik heb ook geen zin in een plakkerige wagen.
 17. Dat ik af en toe uit pure vermoeidheid bij m’n ma op de bank plof en haar vraag effe op de kids te letten. Ik doe ondertussen een dutje. Slaapwel.
 18. Dat ik soms gewoon blij ben dat iedereen naar bed is en ik een boekje kan lezen of aan een sjaal kan breien. Of gewoon, dat ik doorheen facebook scroll en glimlach om de leuke stoten die m’n kidsfree-friends doen. Me-time!
 19. Dat ik het derde kind liever of net niet zo lief ga vinden als de andere twee. No way. Ik ben verliefd op m’n heerlijke dochter, smelt weg als ik naar m’n zoon kijk, en zal ongetwijfeld opgeslorpt worden door liefdeshormonen als ik die baby op de wereld zet. Mijn drie kids zijn zo’n beetje de kersen op de taart! Alle drie even dikke kersen wel te verstaan! 
 20. Dat is geen perfecte moeder ben, maar dat maakt me niet zoveel uit. Ik doe m’n best, toch? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s