Een geboorteplan? Gewoon even de opties overlopen!

Ik ben een controlefreak. Echt wel. En ik wil alles van tevoren volledig uitgekiemd in m’n hoofd hebben. Nu heb ik 1 ding geleerd van m’n twee kids.. Bevallingen plannen is echt onmogelijk. Om te beginnen doen mijn eigenzinnige creaties toch telkens wat ze zelf willen… Meestal blijven ze ook gewoon héél erg lang in m’n buik wonen -tot ik er grijze haren van krijg-, om nadien de vreemdste toeren uit de halen in de verloskamer.

Niet alleen zij zijn eigenzinnig, het personeel op de verloskamer kan er ook best wat van. Om die reden wilde ik me deze keer verdiepen in alweer een of ander lijstje dat ik zou opstellen. Een lijstje met wensen en dromen die ik heb over m’n bevalling. Al hoeven ze niet allemaal 100% uit te komen, het voelt al een pak beter nu ik weet hoe het in m’n hoofd zit.

Na wat gegoogle, bleek dat ik niet de enige vrouw was met dit bizarre trekje. Er is zelfs een naam voor dit lijstje. Het heet ‘geboorteplan’. Toch even dubbelchecken of ze daar in het ziekenhuis waar ik wil bevallen over hadden gehoord… En yes, dat was zo. Oké, zo vreemd ben ik dus niet!

birth-plan.jpg

 

Het plan!

Hoewel ik twee schatten van kinderen heb, waren mijn bevallingen lang niet wat ik in m’n hoofd had op voorhand, en moest ik telkens heel erg wennen aan wat er gebeurd was… Vooral de eerste keer had ik -hoewel ik heel erg flink zwangerschapsles had gevolgd-, geen idee waar ik aan begon. De tweede keer verliep iets minder explosief en chaotisch, maar nog steeds had ik het gevoel dat er dingen boven m’n hoofd werden geregeld. Achteraf gezien was ik vooral een beetje teleurgesteld in mezelf. Een grote mond, tot het er op aan komt, dacht ik dan. Logisch ook, je bent ook alleen maar bezig met die baby uit je lijf te duwen. Discussiëren met een arts is nu niet meteen het makkelijkst als je amper je naam uit kan spreken door de persdrang. Door alles van tevoren op papier te zetten, hebben ze gewoon een handig document waarop ze steeds kunnen kijken hoe jij het ziet. Je laat ook gewoon merken dat je er erg over hebt nagedacht -neem me dus maar ernstig, doc- en kan op stresserende momenten makkelijker knopen doorhakken.

Wish it!

Je eigen bevalling voor ogen zien -zeker als je er nooit eerder eentje meemaakte- is heel erg moeilijk. Hoewel het de derde keer is, ben ik benieuwd als een klein kind. Ik zei laatste tegen m’n mama dat ik me voelde alsof ik ‘naar Disneyland mocht’. Zo’n héérlijk idee dat ik de vierde grote liefde van m’n leven zal ontmoeten!
Terwijl ik m’n geboorteplan online invulde, werd vliegensvlug duidelijk dat ik over veel dingen niet had nagedacht… Kleine details, die ik bij m’n twee vorige kids ook ‘vergeten’ was, maar nadien een erge inpact hadden op mijn kijk naar mezelf, m’n lichaam en m’n baby.
Een geboorteplan is geen eisenlijst. Het is een lijstje met wensen van hoe je de dingen deze keer zou willen doen. Om die reden maakte ik twee geboorteplannen. Eentje voor als alles loopt volgens plan A. En, zoals dat hoort, een plan B.

In de valies!

Ook m’n geboorteplan gaat in m’n verloskoffertje. Ik las het een keer of drie door, samen met Mr. Foodie. Ik vroeg hem misschien wel tien keer of ik geen aansteller was. En stiekem was ik ook wel erg trots, dat we er samen over nadachten hoe we onze kleinste dame op de wereld wilden laten komen.

Zelf een geboorteplan maken? Kijk even hier!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s