Maak even een plant-based-baby!

Hello babybelly,

Ik ben je beu. Na 8,5 maand zijn we geen vrienden meer en wil ik eigenlijk gewoon heel graag dat kleintje in m’n draagdoek stoppen en af en toe een rondje rond m’n huis lopen. Niet omdat je te groot bent, of omdat je in de weg zit -een beetje dan, om m’n schoenveters te strikken bijvoorbeeld-, maar vooral omdat ik benieuwd ben naar die kleine bewoner.

Hoe dikker de buik, hoe vaker mensen zich afvragen hoe we ’t zullen aanpakken. De voeding van onze kleinste meid. En natuurlijk hebben we daar al aardig over nagedacht!

“Ga je je kind vegan opvoeden?”

Vaak krijg ik die vraag te horen, zeker nu ik hoogzwanger ben. Het is ook iets waar ik al een tijdje over nadenk. Om te beginnen worden mijn twee oudste kinderen niet veganistisch opgevoed. Toch niet strikt. Thuis eten we allemaal helemaal vegan, maar wat er buitenshuis in hun mondje gaat zie ik niet altijd. Er is -in mijn hoofd- ook geen enkele reden om hen dingen te verbieden. Ze mogen gerust een eitje eten bij hun grootouders of een koekje op een verjaardagsfeestje. Het blijft hun lijfje zie je, niet het mijne. Als ze oud genoeg zijn kiezen ze lekker zelf. Dat wil niet zeggen dat ik hen niet vertel waarom ik het niet doe. Ze kennen het hele kippen-in-kleine-hokjes-verhaal. Uiteraard.

Het prille begin…!?

Laten we even de tijd terugdraaien. Ik werd zwanger op het moment dat mijn lichaam in topconditie was. Ik sportte erg frequent, at héél erg gezond en zorgde voor een opname van alle nodige voedingsstoffen. Heeft dit een invloed op m’n zwangerschap? Uiteraard. En ik kan vergelijken, been here 3 times. Mijn eerste twee kids werden gemaakt in een periode van véél suiker, ongezonde vetten en pasta. Ik kwam gemiddeld 20 kg per kind bij en mijn buik werd gigantisch. Een platte buik nadien was eh… moeilijk. Best een strijd eigenlijk. Bij m’n tweede zwangerschap werd zelfs beginnende zwangerschapsdiabetes vastgesteld en zag mijn huid eruit alsof het een kraterveld was.
Baby 3 groeit ook -héél erg, ze is echt een reusje-, maar m’n buik doet het prima ondertussen. Met 7,5kg op 8,5 maand zwangerschap heb ik geen reden om stil te zitten. Ik bruis van de energie. Mijn huid glanst en voorlopig heb ik geen anti-wallen-onder-de-ogen-trucjes nodig.
Ik kan niet over m’n herstel na de bevalling spreken, maar op dit moment loopt het als een trein. -Wat niet wegneemt dat ik er schoon genoeg van heb om een basketbal-ingeslikt-te-hebben.-

Je kind eet wat jij eet

Ons lichaam is eigenlijk echt een te gekke machine die héél erg veel kan. Wat wij eten gaat rechtstreeks door naar onze mini-me in de buik. “Heeft je kindje dan tekorten?” vragen mensen me vaak. Neen dus. Ikzelf heb geen enkel tekort. Waarom zou die kleinste uk er dan hebben? Gezond eten tijdens je zwangerschap maakt het verschil tussen een vreselijke-misselijke-vermoeiende-gecompliceerde zwangerschap en eentje waar je blijft stralen en rondwiebelen -want dat doe je sowieso na enkele maanden- op je lievelings-high-heels.
Als je je lichaam heel de tijd volpropt met rommel, voel je je rommelig. Dat is niet alleen zo tijdens je zwangerschap maar… altijd! Geloof je dat je baby gespaard blijft van jouw uitspattingen? Think again! Je wil natuurlijk een gezonde baby-belly voor die kleine lieverd, probeer dus even erg bewust om te gaan met wat je eet!

Borstvoeding is niet zomaar wat.

Ik weet het uit ervaring. Borstvoeding is niet altijd even romantisch en fijn als je op de foto’s ziet. Het is echt even doorbijten en soms heb je er gewoon écht geen zin in. Maar hé, het is ook gewoon héél erg knap van je dat je het doet! Daar moet je gewoon echt heel erg vaak complimentjes voor krijgen! Je investeert als mama in een waanzinnig hechte band met je kind en die is onbetaalbaar.
Niet alleen blijf je je kind het gezondste van de natuur geven -net zoals toen-ie veilig in je buik zwom-, het leert ook gewoon 101 verschillende smaken kennen.
Voeding is dus niet alleen super-belangrijk tijdens, maar ook na de zwangerschap. Je wilt immers een zo fantastisch-mogelijke melk. Maak je een uitschuiver? Don’t worry. Je doet het waanzinnig! Het is trouwens zo dat ongezond-etende-moeders nog steeds betere melkkwaliteit hebben dan de melk-die-uit-een-doosje-komt.

Geef je lijf ook voldoende voedingsstoffen om melk te maken! Zo’n 600kcal per dag extra heb je nodig om dat tovergoedje te produceren. Je gaat nu even niet op dieet lieverd!
Ook is het super-belangrijk om water-te-drinken-tot-je-ploft tijdens je borstvoedingsperiode. En dat is echt héél belangrijk. Jij hebt je dagelijkse 1,5 liter nodig, maar je hebt ook nog wel een deeltje nodig om melk van te maken! Check je urine. Yellow-pee in a no-go!

Dus. Even alles netjes op een rijtje voor een super-de-luxe-plant-based-baby!

  • Eet zoveel mogelijk biologisch en vermijd alles waar griezelige dingen in zitten die je niet kan uitspreken…
  • Eet groene groenten. Veel. Denk aan broccoli, spinazie, andijvie, rucola, …
  • Ga voor plantaardige eiwitten. Ons lichaam is niets met dierlijke eiwitten, als er geen plantaardige naast staan. Plantaardige proteïnen vind je in peulvruchten, tempeh, noten, alles wat groene blaadjes heeft en chiazaad!
  • Blijf een beetje in beweging. Ook al heb je het zwaar, blijf rondwandelen of ga een baantje zwemmen.
  • Zorg voor een goede darmwerking en investeer in psylliumvezels, waterkefir of probiotica. Klinkt vreemd? Dat is het niet. Het is dat wat yoghurt ‘yoghurt’ maakt. Op onze blog vind je handige recepten om zelf healthy-plantbased-yoghurt-soorten te maken!
  • Laat je bijstaan door een top-lactatiekundige als je start met borstvoeding. Zij, en alleen zij heeft goede raad! Alle bakerpraatjes zorgen vaak voor veel verdriet, pijnlijke drinkmomenten en… het opgeven van borstvoeding.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s