Van way too shiny naar glowing skin!

10370991_10152921466548193_2186439795978778980_n.jpg

Al sinds ik me kan herinneren heb ik er last van. Het huiskwaaltje der huidkwaaltjes. Acné. Ik moet, geloof ik, een jaar of vier geweest zijn, toen de eerste pukkeltjes op m’n lijfje kwamen zitten. Pas toen ik 11 was werd de situatie niet-meer-te-negeren. M’n gezicht, borst en rug werden geteisterd, en zo ook m’n zelfvertrouwen. Doodmoe werd ik ervan. De situatie verbeterde -helaas- niet toen ik doorheen m’n pubertijd was. En ook niet na m’n eerste zwangerschap -integendeel!-. Wat wel hielp? Let me tell you!

Gevoelig huidje

Iedereen heeft een andere huidconditie. Terwijl de ene make-up laat zitten ’s nachts, na een nachtje stappen en roken en toch ’s ochtends fris wakker wordt, krijgt de ander een acuut kraterveld. De ene heeft op z’n 25ste een stevige anti-rimpelcrème in de kast, de andere ziet er op z’n 77ste nog steeds 50 uit. Iedereen heeft een ander lijf en elk lijf heeft zo z’n eigen handleiding. Maar, één ding hebben we allemaal wél gemeen: Wat je in je lijft stopt, komt op de een of andere manier ook bij je grootste orgaan uit: je huid. En, als je rommel in dat heerlijke lichaam stopt, rommel je dus ook met je huid.

De grootste rommelmakers der rommelmakers voor jouw schitterende velletje:

Let’s start with ‘sugar’.

Suiker is gewoon echt een no-go. Dat weten we al eventjes. En toch onderschatten veel mensen het resultaat van een koekje op je lijf. Trouwens niet alleen van dat koekje. Zowat alle snelle koolhydraten zijn best een ver-van-je-bed show. Kijk altijd naar de ingrediëntenlijst. Dat is zowat het betrouwbaarste ding aan de hele verpakking. Suiker in? Laten staan!
Suiker laat ontstekingen ‘groeien’. Zo krijg je dus sneller puistjes. Maar niet alleen dat, suiker zorgt ook voor een kleverige bloedsomloop en dus ook voor een minder elastische huid. Inderdaad: rimpels!
En wat dan met natuurlijke suikers? Uit fruit? Ahornsiroop? Kokosbloesem? Dadels? Wel ja, suiker blijft suiker, maar deze lieverds maken, met hun antioxidanten, de vrije radicalen die je gezonde velletje aantasten onmiddellijk onschadelijk. Dus… Als je zondigt, weet dan hoe!

How to get rid of this shiny skin…

Een puistje komt er door een overijverig talgkliertje. Vette huid? Grote kans dat je teveel vet eet! Ook al ben je zelf skinny, teveel vet kan zich ook opstapelen rondom je organen en op je huid -dit is trouwens nog veel gevaarlijker dan wanneer je zichtbaar vet hebt-. De fout die ik regelmatig maakte was het té enthousiast omspringen met avocado’s en noten. Niet zo’n goed idee dus. 1/4 Avocado of een handje noten per dag is méér dan genoeg! Gebruik ook altijd een theelepeltje om olie in je pan te kieperen. ‘Op het zicht’ worden dat snel 3 tot 4 eetlepels en dat is gewoon véél te véél!

Gemene gluten

Gluten zijn niet gemaakt voor onze vertering. Hoewel veel mensen ze eigenlijk probleemloos kunnen ‘eten’, verteren we ze amper. Ze zijn dé bron voor ontstekingen in ons lichaam. Minder gluten betekent minder ontstekingen. Minder ontstekingen staat gelijk voor minder acné! Ook al ben je niet intolerant, hou je dagelijkse gluteninname zo laag mogelijk!

Over koetjes en kalfjes.

Ons lichaam is niet gemaakt om melk te verteren. Voor veel mensen is dat echt een hele vreemde stelling maar ze is zo waar als… een koe! Mensen drinken mensenmelk -tot een bepaalde leeftijd- en kalfjes drinken koeienmelk. Ons lichaam kan de hoeveelheid zuivel die het moeten verteren écht niet aan. Het is een vreemde stof die niet kan worden herkend en… dat moet er dus op alle mogelijke manieren zo snel mogelijk uit!
Verstopte neuzen, slecht werkende darmen, puistjes… Yes, melk is de duivel. Klinkt heel erg extreem, maar het is ook echt héél erg ongezond voor je lijf! 
Zijn vegan-alternatieven gezonder? Soms! Sojamelk barst opnieuw van de suiker en is ook iets wat je liever niet in huis haalt. Ga voor noten- of graanmelk (liefst homemade) of gewoon water.

 

Benieuwd wat voor jullie werkt! Laat het ons weten!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s