HandsOffMyFood naar de workshop! Zo maak je plant-based cheese!

Zuivel. Als vegan iets wat ik dus niet meer gebruik. En ja, ik ga er niet over
liegen. Ik mis het echt wel, soms. Mijn vader bijvoorbeeld, was een echte kaas-fanaat. Hoe sterker en hoe meer uitgesproken de smaak, hoe liever hij ‘m at. Ik herinner me grappige momenten waarop koelkasten werden opengetrokken en neuzen omhoog werden gehaald.
Kaas… you love it, or you hate it.


Maar, naast al het dierenleed dat gepaard gaat met het maken van kaas -stremsels uit kalvermagen, ik bespaar je de details-, is het ook gewoon niet zo fantastisch voor dat lijf van ons.
Voor mijzelf was kaas een acne-stimulans. Hoe meer zuivel, hoe meer pukkels. Hoe meer pukkels, hoe verdrietiger het meisje. Niemand houdt  van verdrietige meisjes.
Trouwens, kalfjes drinken kalfjesmelk, mensen drinken mensenmelk, zoiets. Tot je oud en wijs genoeg bent om zelf plantaardige zuivel te creëren. Want, oh God. Dit is ‘the good stuff’.

Buiten het maken van amandelmelk was ik eigenlijk echt een beetje een dummy. Zuivelvrij. Euhem… prodiotiwat??! Iets met kefir en fermenteren. Ik voelde me écht een ontzettend groentje toen ik de e-mail die we van Andrée kregen, doornam. Wat in hemelsnaam gingen wij maken op de volgende workshop van Lekker Vitaal?!

Even kort wat theorie

Andrée had al snel door dat dit vrij technische lesje ons allemaal behoorlijk op de proef stelde qua kennis. In no-time leerden we allemaal wat een ferment was. Kefirbloemetjes zijn helemaal niet plukbaar-in-de-wei, maar lijken wat meer op mini-kwallen in een glas water en probiotica is geen eng ingrediënt, maar iets wat elke apotheker in huis heeft tegen darmklachten bij kindjes. Oké. Oef. Met de basiswoordenschat was ik al mee!

13507018_10153692913618193_5626533357189469972_n.jpg

Links zie je kefirbloemetjes. Ik dacht -tot afgelopen zondag- dat je dat plukte, in een wei!

It’s all about kefir

Kefir is niets anders dan levend materiaal dat zich voortplant. Ideaal, want dat wil zeggen dat je het kan kweken. Levende bacteriën die zich verder zetten, klonk allemaal heel technisch in m’n oren. Ik kan zelfs geen plant in leven houden, laat staan goede bacteriën. Een beetje bezorgd stak ik m’n hand in de lucht toen ik m’n eigen potje-leven voor thuis in ontvangst nam… “Kan ik ze ook laten sterven?”, vroeg ik. Neen dus. Dat was vrij onrealistisch. Het enige wat ze nodig hebben is een ietsie-pietsie-beetje water en een ietsie-pietsie-beetje suiker.

Say what? Suiker!? Jah… maar dat is op zich geen probleem. Deze leuke beestjes eten je suiker op en jij eet hen pas op als ze de suiker verteerd hebben. Oké. Tot zover.
Ben jij nu die kritische vleeseter die denkt: “Hé, maar eet je die levende wezentjes dan wél op?”, eh … Ja! Want ze sterven helemaal niet! Goede bacteriën gaan in je darmen lekker overuren-werken en zorgen voor een optimale werking van je darmflora! Yes!
Nu begon het me een beetje door te sijpelen. Ik heb beestjes-in-een-bokaal, maar wat doe ik ermee? Ze oplepelen zag ik niet echt zitten.
Andrée en Nancy maakten in enkele minuten een heerlijke zoete kefirdrank, licht-bruisend en helemaal klaar voor een zomers feestje in je mond. Een beetje tafelbiergevoel. Vrolijke, knisperende gojibeslimonade. Njam!

13507099_10153692913528193_1290149945542103753_n

13557678_10153692913353193_4828167351360583862_n


Héérlijke cashewyoghurt mét kefirwater… De-li-cious!

Say Cheese babe!

13557868_10153692913763193_4167928995068215148_nNa al dat kefir-geproef kwam er een nieuw stukje uitleg. Probiotica. Levende fermenten in een capsule. Andrée tovert gekleurde kaasballetjes te voorschijn, die ze zelf maakte met amandelnoten. Ik ben verbluft. Ze zien er prachtig uit! Geen enkele kaas-lover kan op het zicht deze lekkernijtjes onderscheiden van the real-ones!
Ik besluit deze onmiddellijk uit te testen. Mijn kaas-liefhebbende-echtgenoot wordt het proefkonijn bij uitstek!

 

Zuurkool is voor groentjes!

Als er een ding is waar ik echt kokhalzend mijn neus voor ophaal, is het de geur van zuurkool en hotdogs. Bah! Wanneer Andrée haar witte kool op haar snijplank legt, en aankondigt dat we zuurkool zullen maken, bekruipt me een argwanend gevoel. Ik ruik het al, denk ik.
Maar ik ben zo mis. Met wat handigheid en veel geduld -dit fermentatieproces heeft toch wel een 3 dagen nodig-, heb je echt een héérlijke salad-dish. Wow! Jeneverbes, appeltjes en wat gember zorgen voor een bom aan smaken. Ik hoop dat ik het bordje krijg met die grootste schep!

13528669_10153692913488193_6784847952558816334_n.jpg

En nu ik!

De workshops van Lekker Vitaal zijn ALTIJD héérlijk. Maar deze was toch echt een beetje de uitblinker in de reeks. Vol goede moed ging ik aan de slag. Met een bezorgde apotheker. Of ik écht ging koken met die pilletjes probiotica? “Je mag ze écht niet verwarmen”, riep ze me nog na toen ik buiten wandelde. Ik verzekerde haar dat het om een RAW-food-dish ging. Misschien nam haar bezorgdheid ook alleen maar toe op die moment…

Ingrediënten:

 • 2 cups amandelen (geweekt en gepeld)
 • 1 cup water
 • 2 caps. probioticapoeder (bij de apotheker)
 • 2 el lichte miso
 • 1 tl zout
 • 1 el citroensap
 • een mespuntje nootmuskaat
 • versiering: een bosje fijngehakte bieslook

How to:

 • Week je amandelen 8 uur.
 • Overgiet ze met kokend water en spoel onmiddellijk met ijskoud.
 • Je kan ze nu voorzichtig pellen.
 • Mix in je blender de amandelen met de cup water tot een romig geheel. Wees streng en geduldig. Romig betekent géén brokjes.
 • Voeg nu, met een hele lage snelheid, de probiotica toe. Ik deed dit gewoon met een vork in een kom. Je wil die arme levende fermenten geen dol ritje in je blender cadeau doen.
 • Doe alles in een steriele vaatdoek (of als je een kaasdoek hebt, nog beter!).
 • Hang deze in een steriele bokaal, zo’n 6 à 7cm boven de bodem. Op deze manier lekt het vocht in je bokaal en krijg je een stevige bal in je vaatdoek.
 • Zorg dat je de bokaal kan afsluiten en afdekken.
 • Laat alles op een warme plek (kamertemperatuur tot 29°C is ideaal) zo’n 12 uur fermenteren.
 • Haal de kaas uit de kaasdoek. Hij ziet er nu zo uit…13529108_10153692913703193_7187722277050002460_n

 

 • Kruid af met de miso, nootmuskaat, citroen en zout.
 • Schep kleine bolletjes. Ik gebruikte hier m’n ijsschep voor. Rol ze doorheen fijngehakte bieslook.
 • Maak een snelle side-dish met kiemen, tomaten, avocado, dadels, komkommer en wat olijven.
 • Klaar!
 • En yes, Mr. Foodie -dé kaasman- was overtuigd! Dit was zoveel lekkerder dan ricotta!

 

 • 13507267_10153692913663193_6686248030259102844_n.jpg

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s